Balanshjulets 7 ekrar

Att uppnå balans i livet är viktigt för att må bra. Det är många delar som spelar in och alla delar är viktiga. Man kan se det hela som ett balanshjul med 7 ekrar där, det det gäller att finna en bra balans mellan de olika områdena.

Näring – Vår kropp behöver näring för att orka. Det behövs för  återuppbyggnad av cellerna. Vi behöver äta bra och näringsrikt  för att kunna prestera bra. En balans med bra råvaror, vällagad mat och som ger kroppen energi.

Rörelse – Vår kropp är gjord för att vara i rörelse och för att klara av att överleva. Det skapar glädje och tillfredsställelse. Det ökar vår ämnesomsättning och ökar vår fysiska arbetsförmåga. Det ökar även vår förmåga att tänka klart. Du förbättrar ditt immunförsvar och ditt matsmältningssystem. Du sover bättre och du får härliga endorfinkickar.

Sömn – Vår kropp behöver sömn för att återhämta sig. Det är då kroppen lagar och reparerar celler. Sömn är viktigt både för det fysiska och mentala planet. Under sömnen produceras och förbättras det livsviktiga tillväxthormonet i kroppen. Sår och ömmande muskler läker under sömnen. Mentalt ger sömnen oss möjlighet att behandla våra intryck och minnesbilder.

Relationer – Vi behöver meningsfulla relationer. Vi behöver ha relationer för att kunna kommunicera. Vi människor lever som flockdjur. Utan en fungerande relation skapas både hormonella och sociala problem.

Egen tid – Att ha sin egen tid är viktigt. Våra kalendrar är ofta fullbokade med diverse grejer. Vi ska hela tiden leverera, producera och vara effektiva. Ofta försakar vi oss själva och vår egen tid. Boka in egen tid i kalendern.

Roll – Vi har olika roller i livet. Alla roller har sina krav och förväntningar. Vi är en person med flera roller. Du är själv en egen individ. Du kanske är förälder, vän, partner, barn, anställd, chef eller kanske en lagmedlem. Fundera på vad din roll betyder i de olika sammanhangen.

Mål – Vad har du för mål? Vad är slutmålet? Vart ska du? Har du något delmål på vägen? Har du själv valt ditt mål? Hur mäter du resultatet? Är det användbart och realistiskt? När ska målet vara uppnåt?  Det kan vara ett mål för dagen eller kanske på längre perspektiv.

Brister det i någon del av balanshjulets 7 ekrar kan det påverka de övriga delarna – olika mycket så klart.

För att ta mig själv till exempel. Jag känner jag direkt om jag har sovit dåligt. Lite sömn påverkar mitt näringsintag – jag är hungrig hela tiden och äter mer ”dålig” mat. Jag orkar inte röra mig lika mycket. Jag presterar inte bra på träning. Min roll mot omgivningen försämras då jag kanske inte är lika social. Kravet på egen tid är större då jag helst bara vill vara ensam eftersom jag kanske inte ”orkar ” träffa andra just nu. Mitt långsiktiga mål kvarstår men jag kanske ändrar uppfattning om det. Jag hamnar lättare i negativa tankebanor när jag är trött och mitt mål känns väldigt svårt att nå. Målet för mig dessa dagar är att ta sig igenom dagen.

Hur ser ditt balanshjul ut?

Slutsatsen blir att brister det i någon del i balanshjulet påverkar det även de andra delarna – olika mycket. Vi vill uppnå balans i livet. Har vi balans i de olika ekrarna mår vi så otroligt mycket bättre. Varje dag är unik så ta tillvara på dagen och gör det bästa av den. 


1 tanke på “Balanshjulets 7 ekrar

  1. Bra skrivet! Balans är viktig, slarvar lite ibland med det, men det är för att jag känner passion för vissa saker som jag prioriterar. Är också bra på att rättfärdiga mitt beteende! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s