Kära hjärta

Vårat hjärta är en viktig muskel och precis som alla andra muskler i kroppen går det att träna hjärtat till att bli starkare.

Ett hjärta hos en normaltränad person väger ca 350 gram. Hos en person som är bättre tränad kan hjärtat väga upp mot ca 600 gram.

Vårat hjärta måste fungera för att vi ska kunna överleva och därför behöver vårat hjärta tränas upp för att vara starkt och orka.

Under ett dygn slår hjärtat ca 100 000 slag. Varje minut pumpar hjärtat ut ca 5 liter blod till kroppen och lika mycket tillbaka till lungorna. Vid träning och vid tuffare arbete ökar hjärtat  sin pumpförmåga och det pumpas ut mera blod i kroppen.

Hjärtat är smart och pumpar bara ut så mycket blod som behövs för att täcka behovet i kroppen. Hjärtat  pumpar ut blod till alla organ i kroppen som behöver syre. Blodet transporterar näring och hormoner mellan våra olika organ i kroppen samt att det transporterar bort slaggprodukter.

Ju mer blod som hjärtat kan kan pumpa ut desto mer syre kommer finnas tillgängligt . Ju mer syre vi har desto hårdare kan man arbeta.

Kort och gott – att träna vårat HJÄRTA är viktigt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s