Rörlighet

Vad innebär det egentligen att rörlighetsträna?

Rörlighetsträning innebär att man vill försöka behålla eller öka sin smidighet och rörlighet i kroppen.

Med normal rörlighet ska du kunna utföra de aktiviteter som du vill, både i vardagen och på fritiden utan att det stramar och tar emot att göra vissa rörelser.

Med åldern minskar ofta rörligheten i våra muskler och leder. Ofta beror det på inaktivtet och att vävnaderna i kroppen förlorar en del av sitt vatteninnehåll. Bindväv finns i olika former och på många ställen i vår kropp. Bindväven omger bland annat våra muskler i kroppen. När vatteninnehållet i kroppen sjunker leder det till att bindväven ”klibbar ihop”.

För att återfå sin rörlighet i kroppen ska man träna en regelbundet. För att göra vår kropp vigare/rörligare finns främst två sätt:

Töja/stretcha – musklerna före/efter bland annat ett träningspass. Ofta tar man en muskelgrupp i taget. Tex. baksida lår.

Smidighetsrörelser – aktiverar flera muskelgrupper samtidigt. Här gör man ofta rörelser som liknar de man gör i vardagen. Tex rotationsrörelser, framåtböjningar.

Ett bra sätt för att öka rörligheten i kroppen är att kombinera både töj/stretch och smidighetsrörelser. Det hjälper dig behålla normal rörlighet och smidighet samtidigt som det minskar risken för snedbelastningar i kroppens alla leder.

Känn efter hur rörligheten är mellan höger respektiver vänstersida av kroppen. Här kan man finna stora skillnader. Känn även efter hur rörligheten är mellan kroppens fram- och baksida.

Vi har ofta obalanser i kroppen. Obalanser i vår rörlighet kan innebära att man belastar leder snett och det kan ge upphov till skador. Vi vill sträva efter att ha lika stor rörlighet i både höger och vänster sida av kroppen.

Att töja/stretcha musklerna är den vanligaste metoden för att öka rörligheten i kroppen. Det ska strama i musklerna men du skall inte känna smärta när du utför stretchen/töjen. Utför rörelserna lugnt och kontrollerat. Behålla i ytterläget ca 20-30 sekunder.

Töjningar utförs vanligast innan själva träningspasset och stretchen utförs efter träningspasset.

Att rörlighetsträna 2-4 gånger/vecka skulle göra kroppen glad. Har man möjlighet att göra det varje dag vore det ännu bättre.

Det är bättre att rörlighetsträna när kroppen är varm. Ta hjälp av din andning och ta långa djupa andetag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s