Återhämtningsdag

Idag ska jag ha en skön vilo- och återhämtningsdag. Kroppen ska inte få göra mer än den måste. Kanske bara ta en lättare promenad. Känns behövligt och kroppen behöver laddas om med ny energi. Det har varit full fart hela veckan sedan tävlingen i söndags. Jag började återhämtningsdagen med att sova 11 timmar inatt. Riktigt skönt. Sömnen är extremt viktig för att få en bra återhämtning.

Hur viktig är återhämtningen?

Jag anser att den är viktig för att kunna prestera på topp. Man kanske har känslan att man är inne i ett bra träningsflow där kroppen svarar bra på träningen. Man känner sig pigg och stark och vill helst inte låta kroppen vila – man har den där sköna känslan i kroppen. Träningen bara rullar på dag för dag. Men låt kroppen få en bra återhämtningsdag eller två också. Den behöver det.

Under återhämtningen vill man öka blodgenomströmningen i de muskler som behöver återhämtas. Med en ökad blodgenomströmning kan kroppen bättre transportera bort slaggprodukter via lymfkörtlarna och näringstillförseln till musklerna ökar.

Får kroppen en ökad näringstillförsel leder det till en snabbare återhämtning genom muskelreparation, muskeluppbyggnad och glykogeninlagring.

Jag har under veckan gett kroppen en del återhämtning genom att gå på massage. Det har främst varit ben och rumpa som har fått massage. Det är där jag har varit mest öm i musklerna. Massagen gör att musklerna får en ökad blodgenomströmning, lymfsystemet stimuleras och mycket slaggprodukter avlägsnas från musklerna.
Jag ger även kroppen en bra återhämtning med att äta bra kost och dricka en hel del vatten. Jag kan erkänna att jag inte är världsbäst på att dricka vatten på dagarna. Men jag har blivit mycket bättre och jag känner att kroppen verkligen mår bra att få i sig lite mer vätska. Jag försöker äta varierat och min kost består av både kolhydrater, fett och protein. .
Dagens frukost bestod av havregrynsgröt med äppelmos och mjölk, två kokta ägg, en banan och kaffe. Frukost är mitt absolut bästa mål på dagen. Älskar att äta frukost…..helst i flera timmar och bara ta det lugnt.

Nej nu ska jag fortsätta njuta av min återhämtningsdag!!! Jag hoppas på solsken så man kan slappa i solen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s