Duathlonträning med Interfleet

Igår var det dags för Bellmanstafetten i Stockholm. Det brukar vara ett populärt evenemang där ca 9000 brukar vara med och springa. Själv har jag aldrig sprungit den men var med och höll i uppvärmningen på scenen förra året 🙂 Det var kul att vara på ”den andra sidan” och inte vara med och tävla själv. Att se på alla spända, nervösa och förväntansfulla löpare.

Istället för Bellmanstafetten tog jag mig istället till Solna för att möta upp Anders. Vi skulle köra Duathlonträning med fokus på växlingar med SPIF:s sponsor Interfleet Technology inför deras sponsortävling som kommer hållas den 1 september.

Precis innan vi skulle köra igång öppnade sig himlen och regnet fullkomligt öste ner. Himlen blev kolsvart och även åskan hördes. Jag stod och tryckte under ett tak i hopp om att regnet skulle gå över……..vilket det gjorde precis lagomt till vi skulle köra igång. Ett glatt gäng från Intefleet mötte sedan upp oss och vi gjorde oss redo för att köra duathlonträning.

Vad är duathlon?

På duathlon tävlar man i löpning och cykling. Man börjar med att springa en viss sträcka för att sedan ta sig till växlingsområdet för att växla över till cykling. Efter cyklingen tar man sig till växlingsområdet igen för att sedan avsluta med att springa hela vägen in till MÅL!!!

Anders och jag gick igenom lite grunder och regler. Vad man ska tänka på innan och under loppet. Hur man enklast och smidigast gör en växling och vad man ska tänka på då. Tex. att det kan vara bra att ha sin hjälm uppknäppt när man kommer till sin plats efter löpningen så man inte behöver krångla med att knäppa upp den när man är stressad. Det kan även vara bra att ha sina skor ( om man använder sig av cykelskor ) uppknäppta/uppsnörade så att man enkelt kan ta på sig dessa.  Sen ska hjälmen vara knäppt när man tar sin cykel från platsen och springer iväg till ”cykel ut” linjen.

När man sedan sitter på cykeln är det bra att fylla på med vätska och energi. Perfekt när man sitter och trampar. Så det kan vara bra att ha någon vattenflaska på cykeln och man kan även ha någon gel/bars om man vill få i sig mer energi.

Man får oftast inte hoppa på cykeln direkt utan får springa/gå med den en liten bit till ett område där det brukar stå cykel ut/bike out.

När man sedan kommer tillbaka från cykling brukar det finnas en cykel in/ bike in linje där man måste hoppa av cykeln och springa/gå med den tillbaka till sin plats. Där tar man av sig sina cykelskor ( om man har såna ), hjälmen ( kan vara lätt att glömma när man är stressad ) och sätter på sig sina löparskor och sticker iväg på sista löparrundan. Sen är det bara att kämpa hela vägen in till MÅL!!

Och viktigaste av allt!! HA KUL!!! 

Anders skulle ta med sig gänget och cykla banan som dom skulle köra. Jag skulle stanna och passa grejerna i ”växlingsområdet”. Men precis när dom skulle ge sig iväg fick en av tjejerna punka. Sånt som kan hända …….även när det är tävling. Så det blev punkalagning på direkten. And guess what? Det blev en punka till under kvällen.

Efter att dom hade cyklat banan skulle dom få köra duathlon på riktigt. Det är alltid bra att träna på växlingar. Dom skulle få börja med att springa en uppmätt bana för att sedan växla över till cykling och sedan avsluta med att springa in till mål.

3, 2, 1 – PANG! Där gick startskottet och gänget begav sig iväg. Det var riktigt bra fart på samtliga. Anders hängde med dom och jag stannade och passade cyklarna i växlingsområdet – som för kvällen fick vara vid en liten gräsplätt vid vattnet och istället för att hänga upp cyklarna fick några träd agera cykelplats. Funkade perfekt!!

När gänget kom in för den första växlingen stod jag och kollade så att hjälmen var knäppt och sen fick dom springa med cykeln en liten bit till cykel ut-gränsen som jag markerade. Några bytte från löparskor till cykelskor, andra körde med samma skor hela tiden ( funkar alla tiders det med ). När dom kom tillbaka från cyklingen stod jag och markerade cykel in-linjen där de var tvungna att hoppa av cykeln och springa till växlingsområdet igen. Några bytte till löparskor innan det var dags att bege sig ut på den sista löpningen.

Med en grym fart drog de iväg på sista löparrundan. Jag stod och markerade mållinjen när  gänget kom tillbaka från runda. Jag hejade och ropade ”spurta spurta”!!  🙂

Vilket gäng!!! Otroligt bra jobbat och växlingarna gick hur smidigt som helst. Pulsen var på topp och det var härliga leenden som syntes. Det gick så bra så gänget bestämde sig för att köra ett varv till.

Så dom gjorde sig redo. Fixade sina grejer i ”växlingsområdet ( hjälm, skor m.m ) och ställde sig sedan på startlinjen. PANG!!! Duathlonpass nummer två var igång. Jag och Anders hejade friskt!!

Efter två duathlonpass var gänget nöjda!! Otroligt bra jobbat!! Vi försökte svara på de frågor de hade om allt från vad man äter innan loppet till hur kroppen känns efter växlingarna när man kör lite längre distanser. Jag hoppas att dom är laddade för duathlontävlingen nästa helg och har fått med sig några bra tips på vägen! Det kommer garanterat bli en rolig dag!!

Vi packade sedan ihop våra grejer och sa tack och hej för idag!!! Eftersom det var uppehåll blev det en promenad hem för min del. Det var skönt att få röra lite på sig.

1 tanke på “Duathlonträning med Interfleet

  1. Pingback: Från Globen till Stockholms Stadion | BEATRICE AMUNDSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s