20 km över fjället och hur tar man sig enklast till Härjedalen?

Jag har en liten önskan om att det kan få vara sånt här väder hela vintern……fast med sol på dagarna. Det är ju perfekt löparväder ute just nu. Skön temp, härlig luft och bara vägar. Det känns som att man kan vara ute och springa hur länge som helst när det är så här. Kvällens löparpass blev ett rätt lugnt pass på 60 minuter i 5 min/km fart.

Det slog mig när jag var ute och tränade ikväll att det snart är jul. Herregud vad hösten har rusat förbi i snabb fart. Då börjar projektet att försöka planera sin hemresa till norr så enkelt som möjligt innan julafton. Eftersom jag inte har någon bil får man lösa det på annat sätt. Det finns ju alltid någon man känner som man kanske kan lifta med upp till norr. Jag föredrar att åka bil……tar oftast kortast tid och så  brukar man få trevligt sällskap efter vägen.

Härjedalen

Ett litet litet landskap med ca 10 000 invånare.  Det är Sveriges minsta landskap – befolkningsmässigt. Alla känner alla eller man vet åtminstone vilka alla är. Vi är som en liten familj 🙂 Härjedalen tillhörde tidigare Norge och Tröndelag.

Jag kommer ju från en liten håla som heter Hede uppe i Härjedalen. Det ligger mitt ute i Ingenmansland – laglöst land skulle man även kunna kalla det 🙂 Vi hade en polisstation fram till årsskiftet som var (2011/2012). Men tydligen hände det så lite så dom la ner polisstationen i byn. Det bor det knappt 2000 människor i Hede.

Det går inga tåg i Härjedalen. Då får man åka till Östersund som ligger 15 mil bort eller till Ljusdal som ligger ca 18 mil bort. Ska man flyga är det Östersund eller Sveg som gäller. Till Sveg går såna där små små flygplan med några få säten i. I båda fallen måste man alltså hitta ett sätt att ta sig till Hede från antingen Östersund, Ljusdal eller Sveg. Annars går det att åka buss till Härjedalen som tar ca 8 timmar…….8 härliga timmar sittandes på rumpan. På 8 timmar hade jag kunnat flyga långt…..lååååångt bort 🙂

Sveg är metropolen i Härjedalen. Centralorten som ligger ca 7 mil från Hede. Där finns en stor träbjörn och där fanns tidigare det enda systembolaget i hela Härjedalen ( så ni förstår ju vart alla åkte på fredagarna och handlade ). Men nu har det även öppnat ett i Funäsdalen – som gränsar till norska gränsen- ….så nu förstår ni vart alla norskar åker och handlar. Hedeborna dom får fortfarande beställa sina drycker och hämta på ett utlämningsställe 🙂 Nu har vi i Hede ialla fall fått en bankomat. Helt rätt!! Det känns mer prio 1 än ett systembolag.

Det finns många populära skidorter i Härjedalen. Funäsdalsfjällen med alla sina områden, Vemdalsskalet, Björnrike, Lofsdalen med flera. Vintertid kryllar det av turister som kommer för att åka skidor och njuta av naturen…..och besöka en och annan after ski!

Kan inte annat än säga att det är underbart i Härliga Härjedalen för att inte prata om alla underbara Härliga Härjedalingar jag känner….vilket är väääääldigt många. Sköna människor. Inga krusiduller där inte.

Sen kommer vi till det här med dialekten. Härjeldalskan!! Denna härliga dialekt som låter lite som norska. Olika delar av Härjedalen har sin dialekt av dialekten. Den jag gillar bäst är den som pratas uppe i västra Härjedalen – Bruksvallarna och Funäsdalen. Dom snackar så jäkla gött 🙂 Man blir riktigt glad när man hör den. Ibland har även jag svårt att förstå allt vad som sägs.  Men det har verkligen sin charm.

Det kan låta så här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?

eller så här:

Henvålen

Det finns ett speciellt ställe i Härjedalen som betyder lite mer – Henvålen. Ett naturreservat mitt ute i ingenstans. Mitt ute på fjället. Där finns ett hus och några små uthus. Där föddes min farmor tillsammans med sin syskon. Tycker det är helt fascinerande. De fick gå alldeles själva de 20 km till skolan i Särvsjön där de bodde under veckorna. Tänk dig att gå ute på fjället helt själv när du bara är ett barn. Det var ju inte alltid bra väder och det blåste allt som oftast ganska kraftigt där ute på fjället.

Just ja………det var en resa hem till Hede jag skulle fixa!! istället blev det lite annat smått och gott!

Vi avlutar dagens inlägg med Stubb-Jonas 🙂

Hörs imorgon!! Då väntar en ny tuff träningsvecka!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s