Att ha mjölkproteinallergi

Det här med att vara allergisk mot mjölkprotein är ju inte direkt någon höjdare. Men vad gör man? Jo man får helt enkelt gilla läget. Förra hösten fick jag reda på att jag var allergisk mot mjölkprotein. OBS!!! Det är inte samma sak som att vara laktosintolerans.

Vad innebär det att vara allergisk mot mjölkprotein? 

Mjölk innehåller många olika proteiner som man kan vara allergisk mot. Den enda behandling som finns är att utesluta mjölkprodukter. Det går inte att använda laktosfria eller låglaktosprodukter eftersom de fortfarande innehåller proteinerna. Tyvärr är det här en vanlig missuppfattning.

Är man laktosintolerans så innebär det att kroppen inte kan bryta ner mjölksockret. 

Är man mjölkproteinallergiker kan kroppen inte bryta ner mjölkproteinet. 

Vad händer med kroppen när jag får i mig ”vanlig” mjölk? Jo då säger lilla kroppen STOP!!! Det här vill jag absolut inte ha. Sen kan ni säkert räkna ut resten. Magen mår skit och tarmarna blir sura och griniga. Kroppen kan inte ta upp det jag fått i mig.

Jag försöker verkligen sköta mig men ibland så händer det att jag går lite crazy bananazzzz!!!  Jag är inte mer än människa. Ibland när jag har kört ett hårt träningspass kan jag bli så otroligt sugen på ett glas mjölk. Men nej nej!! Jag sköter mig för det mesta. Och det här har inte haft något samband med mina magproblem senaste tiden heller.

Istället får jag jag dricka havremjölk. Mumsfillibabba tänker ni nu. Gud så gott!! Ja det är inte så äckligt som det låter. Men det smakar absolut inte som vanlig mjölk. I början tyckte jag det var hemskt att få i sig. Men som allt annat. Man lär sig leva med det.

Och tänk er på morgonkvisten – kaffe med havremjölk. Oj oj oj!!! Den vill man inte missa! Jag har så svårt att dricka svart kaffe. Det stora problemet är när man ska köpa kaffe på något café eller liknande. Där finns det vanligtvis ingen havremjölk. Okej då brukar jag fuska och ta i lite ”vanlig” mjölk. Men det straffar sig lika snabbt.

Det absolut vanligaste jag får höra när någon frågor om jag ska ha mjölk och jag säger: Tack men nej tack, jag tål inte mjölk. Då kommer det lika snabbt tillbaka – men vi har laktosfrimjölk. Ja men tyvärr hjälper det inte mig så mycket.

Nu har jag ialla fall smaljat in mig hos cafépersonalen vid gymmet ”blink blink” så dom köper in havremjölk till mig. TACK SNÄLLA!!!!!! 🙂 Puss på er!!

Sen så har vi det här med priset. Vad kostar en liter vanlig mjölk? 8-9 kronor? En liten havremjölk kostar det dubbla. Beroende på var man handlar ligger priset på ca16-18 kronor. Galet!! Och eftersom jag inte kan äta vanlig yoghurt och fil så får jag istället köpa något som heter Havregurt och är liknande yoghurt. Skillnaden är bara ett priset ligger på ca 30 kronor för en liter.

Tur att det finns havregrynsgröt!! Och tänk er den kombinationen. Havregrynsgröt med havremjölk. Havre på havre. Det kommer sluta med att jag kommer se ut som ett havregryn.

Igår blev det ialla fall ett bra pass på Kristinebergs IP på lunchen. Sköna intervaller i riktigt gött väder. Passade även på att jobba utomhus hela dagen igår. Kungsholms strand fick vara min arbetsplats för dagen. Riktigt fint. Lite kyligt men då är det bara att dra på sig mössa, vantar och varmare kläder så går det bra.

Hepp hepp!!

//Havregrynet Bea

PS!! Ser ni mig fuska med att ta vanlig mjölk – säg till mig på skarpen då!!

Tack på förhand! 😉

20131022-084311.jpg

20131022-084321.jpg

20131022-084330.jpg

20131022-084343.jpg

20131022-084351.jpg

20131022-084404.jpg

20131022-084611.jpg

6 tankar på “Att ha mjölkproteinallergi

  1. Efter flera år med illamående och ryggont visade det sig att jag också reagerar dåligt på just mjölkprotein. Minsta lilla jag ”fuskar” får jag lida. Havregrynsgröt är toppen! 😊 Kör dock mestadels rismjölk.

  2. Min Elsa-Stina är mjölkproteinallergiker så vi kör dubbelt här hemma. Vore det inte för priset så skulle vi alla äta mindre mjölkprodukter. Det gick ändå förvånansvärt enkelt att ändra tänket vid matlagning tyckte jag, gruvade mig lite i början för att det skulle bli krångligt. Och E-S är fantastiskt duktig på att hålla reda på vad hon kan äta och inte. Hon har blivit en fena på innehållsförteckningar 🙂 Vad som däremot är bra m mjölkproteinallergi är att det kan växa bort hos barn, vet ej hur det är som vuxen dock.
    Ha det gott och kämpa på! // Ninni

  3. Jag håller på testa mig av samma anledning (magen reagerar konstigt på sistone, inget roligt) och lutar åt samma problem… rismjölk, havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk… det funkar och vissa är mkt goda (har gjort egen mandelmjölk, snart finns på Instagram 😉 )

    Om det visar sig att jag oxå har proteinallergi kan vi ju starta en SPIF sektion helt enkelt och hitta på recept med mera 😉

  4. Funkar sojamjölk? lr innehåller den oxå mjölkprotein? Alpro sojamjölk är helt ok i smaken annars

  5. Skönt att veta vad som var fel med din mage iaf… men livet utan mjölk är tungt 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s