Att våga testa!!

Frågar man människor hur de löptränar/springer idag tycker jag att man i stort sett alltid får samma svar. ” Jag har sprungit runt Kungsholmen”, ” jag har sprungit 5 km”, ” jag körde min vanliga runda”, jag sprang en timme på bandet”. Många kör på i samma gamla vanliga tempo. Allt sker i samma fart, där det känns behagligt. Kroppen vänjer sig vid detta.

Vissa kanske har som mål att bara ta sig ut, medans andra kanske vill ta sin löpning till en ny nivå. Bli snabbare, starkare och mer uthållig. Skjuta fram sin mjölksyratröskel. Då gäller det att våga ta sig utanför den bekväma zonen och våga utmana sig själv. Våga låta det vara lite jobbigt. För att träna sig snabbare, starkare och mer uthållig är intervallträning perfekt. Det går att variera i oändlighet och det kan bli precis hur jobbigt som helst. Det gäller bara att våga testa! Lek med farten och variera gärna terrängen.

För att göra  löpträningen och framförallt intervallträningen roligare är ett tips att träna med en grupp. Då får du chansen att verkligen utmana dig, samt att du har en coach med dig som peppar dig och får dig att verkligen ge det där lilla extra som du kanske inte trodde att du hade.

Igårkväll ( som alltid på torsdagarna nu )  var det dags att hålla i en Run Tough by Urban Tribes på Sats. Vid 19-tiden var vi ett starkt gäng som sprang iväg från Sats Fridhemsplan. Nere vid Kristinebergs IP mötte vi upp de andra anläggningarna  från området.

Vi körde löpskolning och delade sedan in oss i fartgrupper. Det finns totalt fem olika fartgrupper under dessa pass. Allt fartgrupper baseras på din ungefärliga 10km tid. Jag var farthållare i grupp 3 där vi skulle springa på 4.30-4.40 min/km under intervallerna. Det vill säga, de som springer milen på runt 45-50 minuter. Jag fick med mig ett stort gäng som verkade riktigt taggade för att springa. Vi körde några stegringslopp innan det var dags att göra sig redo för dagens/månadens intervallpass.

5 + 3 + 1 + 1 + 3 + 5 minutersintervaller där de sista 30 sekunderna i varje intervall innebar fri fart och sedan hade vi 60 sekunders joggvila mellan. Hela gänget sprang på fantastiskt bra och under de sista 30 sekunderna på varje intervall var det många som ökade upp rejält. Efter våra intervaller blev det dags att samla ihop alla fartgrupper för att sedan springa våra 2 km tillbaka till Sats Fridhemsplan.

Jag pratade en hel del med deltagarna igår. Dels med min grupp under uppvärmningen men också när vi hade delat in oss i fartgrupperna. Det är så grymt roligt att så många vågar ta steget att testa och vara med. Det visade sig att de flesta aldrig hade sprungit i grupp tidigare och en ännu större del av gänget hade aldrig sprungit intervaller tidigare.

Efter intervallerna var alla helt lyriska. Hög på endorfiner! Under återsamlingen och under nerjoggen snackades det redan om att man längtade och såg fram emot nästa intervallpass. För många fick löpningen en helt ny innebörd – en härlig A-HA-upplevelse! Underbart att se och höra. Det gäller bara att våga ta steget och våga pressa kroppen och framförallt våga utmana sig. Det är inte farligt. Det kommer bara göra dig starkare, snabbare och mer uthållig som löpare- och hög på endorfiner. Hur härligt är inte det??!!

Kroppen skriker i ett glädjerus och du kommer att gå med ett leende på läpparna efter träningspasset. 🙂 Den där känslan efter ett sådant träningspass vill man inte byta bort. Både kroppen och knoppen får fantastiskt fin träning.

Så våga ta steget in i löparvärlden och våga testa intervallträning. Det kommer göra träningen roligare. Du lär känna din kropp, din fart och målet är så klart att du skall bli snabbare, starkare och uthålligare. Givetvis är det bra att köra distansträning också. Precis som med allt annat är variation i träningen det bästa. Men våga testa intervallträning och jag lovar dig att du kommer få en kick framåt i din löpträning.

Let´s run!!

IMG_6064

20140403-154005.jpg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s