Falsk ischias

FullSizeRenderDet är otroligt roligt att vi äntligen har kommit igång med Klassikerträning by Addnature! Håll utkik både på Addnatures hemsida, nyhetsbrev och på Facebook för uppdateringar om vad som händer, samt även på hemsidan som du når genom att klicka in HÄR. Nästa vecka kör vi öppen träning på torsdagen och måndagen den 17 november kör vi igång första träningsgruppen. Missa inte det! Vasaloppsveckan kommer snabbare än vad man tror! Uppstart för träningsgrupper inför 2015 kommer att uppdateras på sidan i dagarna. I januari planerar vi att hålla ett träningsläger på snö, men givetvis hoppas vi att snön hinner falla så vi får in några mil på skidorna innan dess. Men som sagt! Håll koll på hemsidan och hos Addnature!

Foto: Johan Rosén

Foto: Johan Rosén

Ahhhhh helg!!! Sovmorgon till 7.30 – rena lyxen! Dricka morgonjava i lugn och ro! Ingen stress! Inga måsten! Käka långfrulle, chilla innan det är dags att ta sig i kragen. Träningslördag och dags att ladda för en grym lördag med roliga planer på G! Men………….

Har senaste veckorna börjat ana oråd. Har känt en smärta i ryggen som sedan gått ner mot sätet och baksidan av låret. Smärtan i sätet har varit förjävlig om jag får säga det. Det drar något så fruktansvärt mycket ifrån sätet ner längs med baksidan av låret, så ibland känns det som att jag skulle vilja skrika rakt ut för att det gör så ont. Sedan hugger det till i ryggen lite titt som tätt. Aj aj!!

Japp!! Det är den där lilla piriformis som spökar och jag har fått tillbaka min falska ischias. Ingen höjdare om man säger så. Tänk vad min stukade fot i augusti kunde ställa till det. Från stukad fot som gick upp till höftböjarna och nu över till piriformis! Snedbelastat kroppen och uppenbarligen så blir det så här då. Jag är sedan tidigare sned i höften och brukar få gå och knäcka mig till rätta lite titt som tätt.

Testet: Om jag till exempel ligger på magen och försöker stoppa händerna in under höfterna så har jag absolut inga problem att göra det på ena sidan, medan jag på den andra sidan inte har en chans att fixa det. Där är höften nämligen helt nertryckt mot underlaget. Man kan alltså säga att jag är lite smått sned i höften. Då får man snällt gå till farbror Niklas på Kiropraktorkompaniet och justera höften.

Men just nu går jag på behandling för falsk ischias och hoppas kunna vara på banan snart igen. Värre saker har man ju varit med om! Nu gäller det att tänka positivt även om jag blir lite deppig över det här! Det är bara till att bita ihop! Men det är just under löpningen som det smärtar en del. All övrig träning känns okej. Så jag får ta det lite lugnt med löpningen nu i några dagar medans jag går under behandling. Har gjort två behandlingar och känner redan att det är mycket bättre. Skönt att det går åt rätt håll! One more to go sedan är jag förhoppningsvis hel i kroppen! Men kroppen alltså – vilken jäkla mojäng vi går omkring i! Har man ont på ett ställe härstammar det oftast från ett helt annat ställe i kroppen.

Men vad är då falsk ischias? Text lånad från Kiropraktorgöteborg.se – 

Falsk ischias

Falsk ischias uppstår ofta då någon muskel eller annat irriterar nerven och beror inte på någon skadad disk. Mycket vanligt är att musklerna vid höften är spända och irriterar ischias nerven såkallat ”piriformissyndrom””. Symtomen är oftast inte lika kraftig som vid äkta ischias, men kan vara det. Orsaker till falsk ischias kan vara:

• triggerpunkter
• låsningar
• olika långa ben
• gamla fot- eller knäskador
• fotproblem – nersjunken hålfot

Symptomen från falsk ischias kommer ofta periodvis. Ibland kan man kan vara helt besvärsfri en tid för att sedan få återfall. Det är då viktigt att behandla orsaken för att förhindra återfall.

Jahapp

Men sen får det tusan i mig vara nog. Men nu gäller det att vara smart och inte stressa upp sig bara för att kroppen inte gör som jag vill Lättare sagt än gjort om man säger så. Men det är trots allt bara november vilket känns bra. Grundträningssäsong och det är nu kroppen skall byggas upp för att sedan vara kanonstark och snabb under 2015!

Hade tänkt köra Challenge Phuket den 30 november. Men det får bli endast träningsläger för min del när vi drar till Thailand om några veckor. Jag får se det lite som en nystart och blickar framåt!!! Och sedan ska det ju bli jäkligt gött att få åka till solen och värmen med ett gäng sköna träningsmänniskor – sämre kan man ha det.

Tävlingsplanerna för 2015 börjar sakta men säkert falla på plats. Känner mig riktigt revanschsugen efter den här säsongen!

Veckan som varit har gått otroligt fort. Den första snön visade sig i huvudstaden och det kändes som att jag var ute på kalfjället när jag cyklade över västerbron i motvind, snöyra och kyla. Men jag hade precis varit och avverkat ett bra simpass med Sara Asp på morgonkvisten så lite snöyra kunde jag gått ta. Simningen har börjat lossna lite nu vilket känns riktigt bra.

Men snön ville ju så klart inte ligga kvar länge på marken, så en av mina pt-klienter som laddar för Tjejvasan i vinter fick köra stakintervaller med gummibandet utomhus istället. Grymt bra träning med ett redskap som är väldigt enkelt att ta med sig överallt. Sedan går det inte att sticka under stolen med att det är jäkligt jobbigt också – det vill säga att det är riktigt bra träning!!

IMG_8291

Har kört på med styrkeövningar i gymmet under veckan. Jag vill verkligen känna mig stark i kroppen och jag behöver styrkan. Har kört rena och skära basövningar men också övningar där jag arbetar med en sida i taget – detta för att hitta en balans i kroppen. Det är ju inte bra att vara stark på bara ena sidan. Det gäller att vara stark både på höger och på vänster sida och framförallt eftersom jag är lite sned i höften och gärna har en tendens till att snedbelasta. Sen får ju givetvis min favvoövning vara med – latsdraget! Älskar att köra latsdrag och det är en fantastiskt bra övning för min simning, där man jobbar i samma rörelse med armarna – hitta draget! Kör både med stång men varierar mig gärna och kör med ett handtag och en sidan i taget också.

"Dom kallar mig för biffen"  :)

”Dom kallar mig för biffen” 🙂

Rehabträning

Bara ordet ”Rehabträning! gör att man blir deppig när man hör det. Så när jag har kört mina sk rehabpass har jag nu döpt om dom till ”utmaningspasset”. Har vid varje pass jobbat på att verkligen utmana kroppen och försökt hitta nya styrkor och svagheter. Våga erkänna mina svagheter! Jobbat på att kunna göra övningarna ännu bättre hela tiden. Dokumenterat mina resultat! Bli ännu starkare! Mina svagheter skall vändas om och bli mina styrkor och mina styrkor skall stärkas upp ännu mera! Det här gäller så klart all träning jag bedriver. Cykel, som löpning och simning.

I veckan var det som vanligt träningstisdag på Stadion! Alla sprang snabbt som tusan – jäkla gaseller alltså! Själv blev det några varv ”mysjogg” runt banan! Ni ska bara veta hur fruktansvärt jobbigt det är när alla dundrar förbi med en sjutusan till fart, medan man själv inte kan springa snabbt just nu. Men jag är snart där och öser på med ruskigt snabb fart jag också! Watch out! Och Nordeagänget som jag tränar en gång i veckan fick köra backintervaller i veckan. Det såg ut som ett lemmeltåg som kom springandes där ute i mörkret. Men pannlampa – ett riktigt bra redskap att ha på sig när man är ute och springer i mörkret. Både för en själv och för alla andra som också är ute i mörkret och rör på sig. Det är otroligt svårt att se varandra om man inte lyser upp i mörkret.

Det finns så klart olika varianter. Jag tycker är min är riktigt bra. Den lyser upp både fram men också bakåt ( med ett rött litet sken ) vilket underlättar för de som rör sig i samma riktning som du!

IMG_8264 IMG_8293

Nu är det äntligen träningsdags! Har längtat sen jag gick och la mig igår! Morgon/förmiddagsträning- och eftermiddagsträning. Lika bra att köra igång då! Träna, äta, vila och träna igenI Vi börjar med ett distanspass på cykeln. Yiihaaa!! Idag blir det gamla discodängor från 90-talets sköna era i hörlurarna! Brukar innebära allsång på de flesta låtarna för min del. Håll för öronen om ni är i närheten!

Vi hörs!

IMG_8324

1 tanke på “Falsk ischias

  1. Tror jag också fått falsk ischias efter att ha sprungit och rehabtränat för plantar fasciit. Har ingen diagnos men kanske borde kolla upp det.
    Är din rygg bra nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s