Svenska folket springer allt mer och löpartävlingarna blir snabbt fyllda av löparglada människor. Men använder vi oss av rätt löparskor när vi springer? Fel skor leder ofta till skador och andra skavanker.
Idag finns det en djungel av löparskor i olika modeller, märken, kvalitet och prisklasser. Men är det verkligen så viktigt med ett par riktiga löparskor.
Svar: JA – framförallt om ditt syfte är att använda de till löpning. De är då ditt redskap som du använder.
Alla skor är bra skor men hur länge håller de? Vad är det för kvalitet? Hur ofta använder du dina skor? Är dina skor rätt för dig?
Vilken fottyp är du?
Alla fötter är olika byggda. Vissa är lite smalare, andra lite större. Vi trampar olika med våra fötter. Vissa kanske har en neutral fot. Det vill säga att foten inte roterar åt något håll när du springer. Du landar då på hälens yttersida, rullar över mellanfoten och skjuter ifrån över din stortå.
Överpronation – Vid överpronation roterar foten inåt vilket gör att trycket på foten är störst på insidan av foten. Har man ett lågt fotvalv är risken stor att du överpronerar. Detta kan orsaka smärtor i bland annat knä, skenben och hälsena.
Underpronation – Vid underpronation landar löparen på fotens yttersida. Underpronation kan bland annat orsaka benhinneinflammation och problem med mellanfoten. Personer med högt fotvalv och hög vrist underpronerar ofta.
Hur springer du? Ett tips är att ta en titt på sina löparskor för att se hur just du springer. Var sliter du mest på skorna? Att använda sig av fel löparskor kan ge dig skador.
Tips vid skoköp
* Ta hjälp av kunnig personal. De hjälper dig att hitta rätt sko just för dig.
* Ta med dina gamla löparskor till affären så kan personalen få en blick över hur du springer.
* Berätta för skopersonalen om du brukar få ont/har skador m.m
* Tänk på att våra fötter är olika svullna vid olika tidpunkter på dagen – på eftermiddagen är de allt som oftast som störst.
* Begär att få springa på löpbandet ( om personalen inte säger det ) och filma ditt löparsteg.
* Använd rätt strumpor vid test av löparskorna.
* Vi har ofta olika stora fötter ( höger/vänster ). Det kan skilja mellan 0,5-1 cm mellan fötterna. Köp skor som passar din största fot och anpassa gärna med fotinlägg om skillnaden är för stor.
* Prova olika märken och modeller
Och några andra tips på vägen……….
Tvätta aldrig dina löparskor i tvättmaskinen
Fyll våta löparskor med tidningspapper och använd dem inte förrän de är helt torra.
Lägg inte löparskor i blöt om de är skitiga – tvätta av smutsen med en trasa istället
Inga skor håller i evigheter – försök byta löparskor efter ca 100 mil
Byt skor om materialet börjar gå sönder inuti dina skor eller om det bildas sprickor i mellansulan
Tänk på att knyta dina skor rätt – för hårt knutna skor kan trycka på blodkärl och senor vilket gör att vadmusklerna kan överbelastas.